BEMSZ – ETK belső ellenőrzési oktatási program a közszféra vezetői és belső ellenőrei részére

I. Modul: Szabályozottság

I./b. tananyag: A kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegyzés, teljesítésigazolás, és érvényesítés

Rövid ismertető:

A költségvetési szerv vezetését a szerv kontrollrendszerének, kontrollkörnyezetének kialakítására törvények és kormányrendeletek kötelezik. A kontrollkörnyezet elengedhetetlen részét képezi a költségvetési szerv tevékenységeinek jogszabályokban megfogalmazott követelményekkel is összehangolt belső szabályozottságának, ezen belül különösen a felelőtlen, átgondolatlan gazdálkodás megelőzését szolgáló, a kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegyzés, teljesítésigazolás, és érvényesítés szabályainak a vezetés általi kialakítása és működtetése. A belső ellenőrzés Áht-ban előírt alapvető feladata, hogy megállapításaival, javaslataival segítse a költségvetési szerv hatékony, gazdaságos és eredményes működését. A tananyag ehhez kíván a belső ellenőrök számára módszertani és ellenőrzés technikai segítséget nyújtani.

Szerző: dr. Saly Ferenc

Készült: 2011. 02. 25.

Javasolt ismeretek:

Az államháztartási kontrollokkal, azon belül a kötelezettségvállalással kapcsolatos törvényi (Áht.) és egyéb jogszabályi előírások (Ámr.), valamint a nemzetközi és hazai ellenőrzési, illetve kontroll standardok ismerete.

Milyen ismereteket nyújt:

A tananyag a költségvetési szervek belső kontrollkörnyezetének részét képező a kötelezettségvállalás, utalványozás, ellenjegyzés, teljesítésigazolás, és érvényesítés szabályainak megteremtésével kapcsolatos jogszabályi követelményeket, a vezetés ezzel összefüggő kötelezettségeit és lehetőségeit mutatja be. Ismerteti azokat az ellenőrzési módszereket és technikákat, amelyek révén a belső ellenőr képes feltárni a tevékenységre ható kockázatokat, a szabályozásban, és a végrehajtásban előforduló hiányosságokat, ezáltal lehetővé téve a biztonságosabb, hatékonyabb munkavégzést.

Kiknek ajánljuk:

A tananyag ismerete hasznos lehet a különböző szintek irányítását, vezetését ellátó minden vezetőnek, de különösen a belső ellenőrök számára.

Tudásellenőrzés módja:

Önellenőrző kérdésekkel és automatikusan kiértékelődő tesztkérdésekkel

Tanulás módja:

E-learning és arra épített, több egymással összefüggő témakör elsajátítását követően együttes konzultáció

Szükséges tanulási idő: 8 óra

Megrendelő Letölthető megrendelőlap
Útmutató Hogyan rendelhetem meg a tananyagot? Útmutató ...

Utolsó módosítás: 2021. August 12., Thursday, 22:24